Sfarsitul anului 2009 a fost marcat de iesirea din recesiune a tot mai multor tari. Economia globala dadea chiar semne usoare de crestere guvernele se felicitau intre ele pentru cat de bune au fost programele lor anticriza.
Asa ca, la inceputul anului, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, sustinea cu incredere ca o a doua recesiune nu va avea loc, admitand, insa, ca exista inca o nesiguranta economica.
Si nesiguranta a lovit din plin, cel mai bun exemplu fiind Grecia, a carei recesiune s-a adancit extrem de mult, de la inceputul lui 2010 luandu-se masuri de austeritate severe care au aruncat tara in haos.
Greseala fatala pentru Grecia pare sa fi fost adoptarea monedei unice europene, asa cum sustin tot mai multi analisti economici. Si asta pentru ca 2009, anul in care Grecia a trecut la euro, a fost anul in care s-a inregistrat cea mai mare crestere din cei 16 ani de boom economic continuu.
BNR: Iesim din recesiune, daca ne ajuta Dumnezeu
Insa cresterea a fost artificiala, bazata in special pe faptul ca populatia a profitat de dobanzile mici la creditele din zona euro si s-a indatorat peste masura cumparand case si bunuri de consum.
Insa aceeiasi analisti sustin ca Grecia e doar un semnal de alarma pentru restul lumii, mai ales pentru tarile membre ale Uniunii Europene.
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a avertizat inca de la inceputul anului ca daca statele dezvoltate se grabesc prea mult cu masurile de iesire din criza, risca sa intre din nou in recesiune.
Principalul exemplu dat atunci era cel al Japoniei, care a suferit o criza financiara de la finalul anilor '90, seful FMI subliniind ca acest lucru demonstreaza ca revenirea economiei nu se produce decat dupa ce companiile si bancile isi curata bilanturile. @N_