A lucrat timp de 37 de ani în sistemul sanitar. Este acum şefa Centrului de Dializă din Târgu-Jiu şi are în grijă aproape 200 de pacienţi cu insuficienţă renală.
Până la vârsta de 14 ani a locuit în Timişoara, după care a urmat Liceul Teoretic din Târgovişte. „Tatăl meu era inginer silvic şi locuia în Cândeşti, o localitate aflată la câţiva kilometri de Târgovişte. Din cauza profesiei tatălui, am fost nevoiţi să ne mutăm de la Timişoara. Deşi mi-am dorit să devin profesoară de matematică, am urmat cursurile unei facultăţi de medicină. Ţin să spun că am ales medicina dintr-un motiv foarte clar pentru mine. Întotdeauna m-a impresionat suferinţa oamenilor. Am renunţat la catedră ca să scap oamenii de suferinţă. Din acest motiv am ales specializarea anestezie, fiindcă omul nu mai simte durerea“, mărturiseşte Lidia Florescu.
Îi plac provocările
Lidia Florescu a absolvit facultatea în 1973, fiind repartizată ca medic la complexul Energetic Turceni. În 1975 a urmat secundariatul pentru specializarea Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul Fundeni. Din 1978 până în 1998 a lucrat ca anestezist în cadrul Spitalului Judeţean 700 din Târgu-Jiu. Ulterior s-a specializat în nefrologie, fiind primul medic de profil din judeţul Gorj. „Din 1997 am început să lucrez în parallel la Centrul de Dializă, care se înfiinţase în acel an la Târgu-Jiu. Evident că m-am specializat în acest domeniu. Asta a presupus susţinerea unui examen organizat de Ministerul Sănătăţii. Am reuşit să dezvolt Centrul de Dializă, astfel încât, în anul 2005, a fost selectat într-un program al Băncii Naţionale pentru privatizarea serviciilor de dializă. A fost primul serviciu medical privatizat din udeţul nostru, fiind benefic în primul rând pentru pacienţi“, mărturiseşte medicul.
Lidia Florescu a deţinut, timp de doi ani, funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.