Perioada premergătoare sărbătorilor este una în care o parte din comercianţi încearcă să-şi crească profiturile aruncând pe piaţă produse alimentare expirate sau improprii consumului, mizând pe vadul comercial al acestui interval. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară avertizează populaţia să nu cumpere produse care nu au fost supuse controlului sanitar - veterinar.
229 de centre de sacrificare a mieilor în ţară
Duminică, Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că 229 de centre pentru sacrificările mieilor şi iezilor au fost aprobate sanitar-veterinar până în prezent. În Timiş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timişoara a dat până acum aprobări pentru 18 puncte de sacrificare a mieilor, puncte care vor funcţiona temporar, până pe 4 aprilie. Astfel, în Timişoara au fost aprobate două astfel de puncte, în pieţele Iosefin şi Badea Cârţan. În judeţ, puncte de acest vor mai funcţiona în Ghizela, Lugoj (Piaţa “G. Coşbuc”), Cadăr, Bărăteaz, Bazoşu Nou, Duboz, Ianova, Făget, Jimbolia, Becicherecu Mic, Remetea Mare, Urseni, Dragşina, Foeni , Alioş, Săcălaz şi Gad.
A.N.S.V.S.A. precizează că vor fi admise pentru sacrificare numai animalele sănătoase, pentru care există certificat de sănătate emis de către medicul veterinar. Comercializarea mieilor va fi permisă în pieţele agroalimentare sau alte locuri amenajate şi autorizate, numai cu acte.
Controale de profil în toată ţara
Începând de vineri inspectorii sanitar-veterinari au făcut verificări la nivelul întregii ţări. În doar două zile – vineri şi sâmbătă –, au fost date 392 de amenzi, în valoare totală de 874.880 de lei şi 115 avertismente. De asemenea, pentru “campionii” neregulilor au fost emise două ordonanţe de interzicere a activităţii şi patru ordonanţe de suspendare a activ