În perioada aceasta a anului, unii oameni ai bisericii recomandă credincioşilor să ţină post inclusiv de televizor. Adică să nu se uite deloc.
În opinia lor, televiziunea perverteşte sufletele drept-credincioşilor orice ar difuza, inclusiv emisiuni pe care
le-ai putea considera bine intenţionate şi benigne. Dacă te întrebi ce rău pot face documentarele educative, de exemplu, găseşti răspunsul în cartea „Efectele televiziunii asupra minţii umane", a unui anume Virgiliu Gheorghe (pe care site-urile ortodoxe îl recomandă ca specialist în televiziune).
Iată ce poţi citi în acest volum despre un post ca Animal Planet, la care noi, în ignoranţa noastră, credem că e bine să se uite şi copiii: „Animal Planet anunţă încă din titlu programul său ideologic. Folosind imagini dintre cele mai inedite din viaţa animalelor sau peisaje ce uimesc şi fascinează prin insolitul lor, acest canal captează atenţia omului modern, atât de îndepărtat de mediul său natural.
În acelaşi timp însă, construcţiile cadrelor sau comentariile sugerează sau demonstrează că animalele nu sunt deloc inferioare oamenilor, ele reprezentând doar un alt stadiu de evoluţie al viului pe Planeta albastră. Cu alte cuvinte, nu se afirmă pe faţă că Dumnezeu nu există, ci doar, chipurile, se demonstrează că Darwin a avut dreptate când susţinea că omul se trage din maimuţă.
Planeta animalelor (o parafrază a titlului filmului Planeta maimuţelor) ne sugerează încă din titlu că omul este şi el un animal ca toate celelalte, locuitor al acestei planete, produs al hazardului sau al naturii, al unei impersonale legi a evoluţiei speciilor."
Concluzia „specialistului" e neiertătoare: „Animal Planet este o aplicaţie tipică a nihilismului realist, naturalist de tip darwinist. Aici, omul de ştiinţă foloseşte terminologia de ultimă oră, puterea analizei şi a deducţiei, pentru a demonstra în mod «