Indiferent de zona din care provin, putand fi vorba si de Zambia, aproape o treime dintre copii sunt sedentari, ei stand la televizor sau la calculator peste 3 ore pe zi.
Regina Guthold si colegii ei din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii au descoperit ca in prezent nu mai sunt diferente, cand vine vorba de sedentarism, intre copiii provenind din zonele sarace sau bogate ale lumii.
Studiul de fata s-a realizat in perioada 2003 - 2007, pe peste 70.000 de adolescenti cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani din 34 de tari situate in America de Sud si de Nord, Asia, Europa si Estul Mijlociu, conform Reuters.
Specialistii au definit ca o ora de miscare zilnic, in afara orelor de sport de la scoala, de cinci ori pe saptamana, este activitatea fizica adecvata acestei varste. In defavoarea miscarii, s-a dovedit ca adolescentii petreceau peste 3 ore pe zi la televizor, jucandu-se pe calculator sau stand de vorba cu prietenii, fiind astfel calificati ca sedentari.
Studiul a aratat ca un sfert dintre baieti sunt sedentari, fetele fiind chiar mai putin active, 30% dintre ele facand prea putina miscare sau chiar deloc.
In Uruguay sunt cei mai multi baieti activi, 42%, in timp ce in Zambia, cei mai putini, 8%. Fetele din India sunt cele mai active, in proportie de 37%, in timp ce cele din Egipt se afla la polul opus, cu doar 4%.
Cei mai putin sedentari sunt copiii din Myanmar, respectiv 13% dintre baieti si 8% dintre fete. Cele mai sedentare natiuni sunt St. Lucia si Insulele Cayman, unde 58% dintre baieti si 64% dintre fete petrec peste 3 ore pe zi facand activitati sedentare.
Indiferent de zona din care provin, putand fi vorba si de Zambia, aproape o treime dintre copii sunt sedentari, ei stand la televizor sau la calculator peste 3 ore pe zi.
Regina Guthold si colegii ei di