"Adoptarea euro nu este un obiectiv in sine. Daca ai euro ai toate avantajele care deriva din apartenenta la o zona monetara. Dar ai si riscurile care deriva din lipsa unei politici monetare nationale", sustine Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR, intr-un text remis la solicitarea HotNews.ro despre adoptarea euro. In opinia sa, daca economia noastra nu ar avea, la momentul integrarii, un grad minim de convergenta in termeni reali in UE, ciclurile economice raman defazate, in timp ce ajustarea pe canalele ratei dobanzii si al cursului de schimb nu mai functioneaza. "Toate socurile ar fi preluate pe canalele pietei muncii si pietei bunurilor si serviciilor", mai spune Croitoru. Intertitlurile apartin redactiei.
Amanari frecvente ale adoptarii euro pot reflecta incapacitatea unei economii de a infaptui reformele necesareAdoptarea euro nu este un obiectiv in sine. Daca ai euro ai toate avantajele care deriva din apartenenta la o zona monetara. Daca ai si riscurile care deriva din lipsa unei politici monetare nationale. Acestea vin de la faptul ca deciziile privind politica monetara se iau la BCE.
Daca economia noastra nu ar avea, la momentul integrarii, un grad minim de convergenta in termeni reali in UE, ciclurile economice raman defazate, in timp ce ajustarea pe canalele ratei dobanzii si al cursului de schimb nu mai functioneaza. Toate socurile ar fi preluate pe canalele pietei muncii si pietei bunurilor si serviciilor. Din acest punct de vedere este strict necesar ca economia sa fie foarte bine pregatita pentru a concura in zona euro.
Nu este exclus ca anumite situatii sa fie potrivnice respectarii stricte a datei alese pentru adoptarea euro. Dar nu este constructiv si productiv sa vorbim de amanarea adoptarii euro cand mai sunt cinci ani fata de o data anuntata, mai mult sau mai putin clar, cu cativa ani inainte. Lucian Croi