Cele mai comune forme apar ca o consecinţă a deficitului de fier sau de acid folic (vitamina B9) din organism. Principala măsură necesară pentru combaterea afecţiunii este includerea în dietă a organelor, a cărnii roşii şi a fructelor şi legumelor proaspete.
Stările de oboseală, de leşin, dificultăţile de respiraţie şi pierderea în greutate sunt principalele simptome ale anemiei. „Cel mai frecvent sunt întâlnite aşa-numitele anemii nutriţionale, cauzate de lipsa nutrienţilor necesari unei sinteze normale a hemoglobinei (substanţă care formează materia colorantă roşie a sângelui şi are rolul de a răspândi în organism oxigenul inspirat).Este vorba în principal despre fier, vitamina B12 sau despre acidul folic", explică medicul specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Gologan de la Centrul Medical Unirea (CMU). În cazul deficienţei de fier, dieta trebuie suplimentată cu alimente bogate în acest mineral: organe (ficat, rinichi), carne roşie, fructe uscate, leguminoase, vegetale cu frunze verzi.
Fierul se găseşte în alimente sub două forme. Fierul hem (care se absoarbe în proporţie de aproximativ 15%) este conţinut de carnea roşie, de cea de pasăre şi de peşte. Pe de altă parte, fierul non-hem (care se absoarbe în procent mult mai mic, 1-8%) este prezent în ouă, în cereale şi în vegetale. Este important de ştiut că, în asociere cu vitamina C, fierul formează un complex mult mai uşor de absorbit", explică medicul Mihaela Gologan. De aceea, este indicat ca, la fiecare masă, să fie inclusă o sursă de fier hem (carne, peşte), dar şi una de vitamina C.
„În plus, trebuie evitat consumul unor cantităţi crescute de ceai sau de cafea în timpul mesei (taninul scade absorbţia fierului), dar trebuie limitat şi aportul de lactate, deoarece şi calciul limitează absorbţia fierului", atrage atenţia medicul. Pentru copii, există pe piaţă anu