COMISARIATUL REGIONAL PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR CONSTANŢA 01.04.2010
COMUNICAT DE PRESA
Comercializarea preparatelor din carne
In perioada 8 – 12 martie 2010, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a dispus o actiune de control la nivel national de verificare a modului de comercializare si etichetare a preparatele din carne.
Au fost controlati 673 operatori economici, constatandu-se abateri la 582 (86,5%) si au fost verificate 50 053 kg de preparate, din care 16130 kg (32%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. Au fost prelevate 193 esantioane de preparate din carne. In urma analizelor de laborator a rezultat ca 41% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare.
Masuri dispuse
- oprirea definitiva de la comercializare a 9700 kg preparate din carne care erau improprii consumului uman sau afectau interesul economic al consumatorilor;
- oprirea temporara de la comercializare a cca. 4700 kg preparate din carne, pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- aplicarea a 582 sanctiuni contraventionale din care 199 avertismente si 431 amenzi in valoare de 1 579 350 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Abateri constatate
1. Comercializarea preparatelor din carne ce prezentau caracteristici organoleptice si fizico-chimice neconforme
In judetele: Constanta (diferite sortimente de salam care aveau suprafata mazguita si miros nespecific), Tulcea (carnati cabanos cu pete de mucegai, sunculita taraneasca, salam rusesc si salam porc mazguite si cu miros nespecific), Brasov (salam care prezenta diferenta de culoare si consistenta a batoanelor deşi apartineau aceluiasi lot), Alba (jambon afumat taranesc cu pete de mucegai verde pe suprafa, in special in jurul osului si miros nespecific, de ranced), Bacau