Cumpărătorii de locuinţe prin Programul „Prima Casă" îşi pot ceda contractele, a decis Guvernul. Măsura se aplică şi clienţilor cu credite luate în prima fază a programului „care se află în curs de executare silită", spun surse RL.
Guvernul României a decis să elimine din ordonanţa privind „Prima Casă" prevederea care garanta debitorilor un spaţiu minim de locuit în cazul în care ajungeau în postura de restanţieri. De asemenea, băncile vor avea libertatea de a găsi clienţi noi care să preia locuinţele, dar şi ratele restanţierilor. Noile reguli se pot aplica inclusiv anumitor persoane care au contractat deja un credit prin intermediul programului guvernamental. „Dacă forma actuală a modificărilor se menţine, ele se vor aplica inclusiv persoanelor care se află la momentul publicării legii în procedură de executare silită", a explicat pentru RL un oficial al Fondului de Garantare a Creditelor, care a lăsat de înţeles că la instituţia pe care o reprezintă au ajuns deja câteva dosare pentru executarea garanţiilor.
De altfel, preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, declarase în mai multe rânduri că apariţia unor situaţii în care clienţii nu mai achită ratele la creditul de „Prima Casă" ar fi un fapt absolut normal în contextul în care aceste împrumuturi reprezintă în sine un credit ipotecar standard.
Guvernul se fereşte de plata garanţiilor
Prin adoptarea noilor prevederi, „Prima Casă" îşi pierde aproape integral componenta de program social. Atât renunţarea la „spaţiul minim de locuit" acordat debitorilor cu probleme, cât şi introducerea posibilităţii de a transfera creditele cu probleme au menirea de a evita plata efectivă a garanţiilor de către Guvern. „Pentru a preveni executarea garanţiilor executate de stat, banca are dreptul de a găsi un client eligibil care să preia ratele şi creditul", arată Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernul