Într-o postare pe blogul său, Preda s-a declarat stupefiat de afirmaţia lui Adrian Năstase conform căruia Legea lustraţiei ar putea să conducă la eliminarea din viaţa publică a actualului prim-ministru Emil Boc. "Acest atac seamănă, desigur, cu cel care, în anii nouăzeci, îl aşeza în fruntea listei vinovaţilor pentru răul comunist pe Emil Constantinescu, adversarul lui Ion Iliescu de atunci. Atacul e regretabil pentru că trimite în derizoriu o chestiune importantă", susţine europarlamentarul PDL, citat de Newsin.
Preda susţine că o lege a lustraţiei ar trebui să determine exclusiv eliminarea din viaţa publică a celor care au fost factori de decizie în structurile regimului totalitar. "Pot fi lustrabili cei care au luat parte la decizie în cadrul aparatului de stat şi în organele diriguitoare ale partidului unic. Simpla adeziune a unei persoane sau participarea la instanţe decorative ale partidului nu reprezintă motiv de eliminare din viaţa publică. La 20 de ani după căderea comunismului, ar trebui să putem face o judecată dreaptă. Adoptarea unei legi care ar înregistra dorinţa de răzbunare a unei tabere sau care ar proceda la fel de abuziv cum au procedat comuniştii ar fi o mare povară pentru societate", susţine Preda.
Un argument în favoarea acestei teze ar fi faptul că există şi oficiali ai PCR care, în perioada revoluţionară, au arătat că se pot schimba, pedelistul menţionându-l pe fostul preşedinte Ion Iliescu. "În cele două decenii scurse din 1989, s-a văzut clar că unii înalţi oficiali ai PCR se pot schimba. A dovedit-o, primul între toţi, Ion Iliescu. Preşedinte de trei ori. Măcar acest caz ar putea să îi spună ceva domnului Năstase...", concluzionează Cristian Preda.
Premierul Emil Boc spune că susţine adoptarea Legii lustraţiei şi că nu a deţinut, înainte de 1989, vreo funcţie care să fie vizată de această lege, după ce Adrian Năstase a a