Vitamina K este esentiala pentru a avea un corp sanatos si la coagularea sangelui in mod corespunzator, fiind totodata si un nutrient important, protejand impotriva osteoporozei si ajutand la prevenirea deteriorarii celulelor.
Exista doua forme de vitamina K prezente in stare naturala. Vitamina K1 se poate gasi in plante si se numeste phylloquinone, iar vitamina K2 este produsa de bacteriile din intestine si se numeste menaquinone, scrie Regimes Maigrir.
Vitamina K3, o forma sintetica de acest nutrient (cunoscute ca menadione), se gaseste numai in suplimente alimentare. Persoanele care o consuma dincolo de un anumit prag se pot intoxica.
Deficitul de vitamina K este rar, deoarece acest nutrient este disponibil in multe legume. Dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu un deficit de vitamina K.
Semnele si simptomele lipsei de vitamina K includ slaba coagularea sangelui, sangerari la gingii, nas, urina, durata de sangerare mai mare cand te tai, vanataile care apar foarte usor, anemie, oase slabe si fragile.
Expertii recomanda consumul de vitamina K astfel:
* Copii 0 - 6 luni: 2 micrograme (mcg) pe zi,
* Copii 7 - 11 luni: 2,5 mcg pe zi
* Pentru copii de la 1 la 3 ani: 30 mcg pe zi
* Pentru copii de la 4 la 8 ani: 55 mcg pe zi
* Pentru copii de la 9 la 13 ani: 60 mcg pe zi
* Adolescentii (14 - 18 ani): 75 mcg pe zi
* Adulti barbati (peste 19 ani): 120 mcg pe zi
* Adulti femei (peste 19 ani): 90 mcg pe zi
* Femei insarcinate sau care alapteaza: 90 micrograme pe zi.
Alimentele bogate in vitamina K sunt spanacul, varza de Bruxelles, patrunjelul, avocado sau semintele de dovleac, fasole verde, sparanghel, broccoli, mazare, mustar, morcov, salata verde, busuioc, oregano, telina, cimbru, cuisoare, ardei, rosii. @