Un braşovean, printr-o tehnologie unică în ţară, usucă florile prin îngheţare, care apoi sunt integrate unui ansamblu. Florile îşi păstrează forma, culoarea şi textura timp de două decenii. Astfel de aranjamente sunt pe pieţele de peste Ocean de mai bine de 20 de ani
Pe timp de criză, un braşovean a avut curajul să ia totul de la capăt şi chiar să aducă un nou concept pe piaţa românească – uscarea prin îngheţare (freeze drying – eng). Aurel Boncioagă este singurul din ţară care vă „îngheaţă” florile de la nuntă, botezuri, petreceri. Procedeul înseamnă, de fapt, uscarea florilor la temperaturi joase, după care acestea sunt integrate unui ansamblu, protejat de o cupolă de plexiglas. Braşoveanul şi-a lansat afacerea pe 6 martie şi deja a ajuns în Castelul Bran. Vrea însă să-şi dezvolte ideea, inclusiv pe plan exterior, până în „îngheţata” Rusie. „Trebuie să le mai vindem şi noi ceva străinilor, nu doar să cumpărăm. Pentru acest procedeu avem exclusivitate pentru Europa de Sud-Est şi Rusia, astfel că intenţionăm să intrăm pe aceste pieţe de la anul”, explică Aurel Boncioagă. Procedeul este cel mai avansat la ora actuală în acest domeniu.
Reconversie profesională… inedită
De formaţie, braşoveanul este cadru militar, dar a preferat să iasă din sistem, deşi avea Academia Militară pe diplomă. A lucrat în resurse umane până în 2008, când omul a intuit că va veni criza şi şi-a închis afacerea, pentru că „trebuia să fii guvernant ca să nu-ţi dai seama că vine criza”. Apoi a căutat soluţii. Doar lucrase în resurse umane, ştia ce trebuie să facă un şomer într-o astfel de perioadă. „Am tot căutat, după ce am închis, ce să facem să nu murim de foame. Una dintre ideile mele din 97-98 era tocmai asta – flori uscate. Apoi a venit aici internetul. Am dat de o pagină de internet care prezenta, comparativ, patru tipuri de uscare şi atunci am aflat practic