Una dintre cele mai dezbătute iniţiative legislative din ultima perioadă, Legea privind reducerea cotei de TVA la alimentele de bază, este privită cu scepticism în vestul ţării. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş apreciază că în actuala conjunctură, când piaţa e dominată de monopoluri, reducerea cotei TVA la alimente ar putea să-i îmbogăţească pe speculanţii din domeniul alimentar, fără să ajute cu nimic populaţia.
O propunere suspectă de populism
De câteva luni, o propunere legislativă făcută de Dan Voiculescu, în privinţa reducerii cotei de TVA la alimentele de bază, a iscat numeroase controverse. Dacă susţinătorii ei sunt de părere că ar fi un demers binevenit, care ar veni în sprijinul unor categorii de populaţie cu venituri mici, afectate din plin de criza economică şi prognozata criză financiară, există destule voci care sunt de părere că, în actualul context, respectiva lege nu ar face altceva decât să crească deficitul bugetar, aducând venituri mari speculanţilor, fără ca populaţia să resimtă vreun efect pozitiv. Promotorii cotei reduse de TVA la alimente susţin că aceasta ar trebui să se aplice pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale.
Până acum, propunerea legislativă a primit aviz negativ din partea Preşedinţiei şi a Guvernului pe motiv că “un astfel de TVA redus ar determina o scădere semnificativă a încasărilor bugetare şi, prin urmare, majorarea deficitului bugetar dincolo de limita stabilită de 4,4% pentru 2011”.
Totuşi, din acest punct de vedere, dacă argumentele Preşedinţiei cu privire la respingerea acestui proiect de lege sunt oarecum de bun simţ, cele ale ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, dintr-un răspuns la interpelările unor parlamentari, inc