Am vazut de curând o foarte reusita emisiune in cadrul seriei Convorbirile Trinitas TV. Succesul a fost asigurat de tema, "Ortodoxia pe intelesul copiilor", de moderator, George Vâlcu, un tânar teolog care pare sa fie bine pregatit, inteligent si dezinhibat, de invitati - Marieta Fârtat, profesoara de teologie, si Iulian Capsali, regizor.
In paranteza fie spus, Iulian Capsali a fost autorul si moderatorul uneia dintre cele mai reusite emisiuni cu tematica crestina facute la noi cu ceva ani in urma, pe B1 TV. Este o prezenta foarte tonica care are o excelenta prestatie ca om de televiziune - "trece sticla", cum se spune intre profesionisti. Prezenta sa in emisiunea de pe Trinitas TV a fost insa favorizata de experienta lui de parinte, fiind tatal a sapte copii - ceea ce, trebuie sa recunoastem, este deja un fenomen in societatea româneasca, cu atât mai rar pentru un intelectual care traieste intr-un oras precum Bucurestiul.
S-a discutat despre cum si când sa le vorbesti copiilor despre credinta si Dumnezeu, despre cum le explici anumite elemente ale doctrinei crestine (ex: Trinitatea), despre educatia copilului in spirit crestin etc. Vei sta cu copiii la intreaga slujba crestin ortodoxa, care este foarte lunga, riscând sa-l plictisesti? Nu, considera profesoara Marieta Fârtat, exista riscul de a obtine chiar efectul invers, si ii mai deranjezi si pe ceilalti oameni din biserica. Da, considera Iulian Capsali, copilul poate fi adus la slujba, iar daca exista manifestari de nervozitate, il vei scoate undeva in pridvor sau afara, de unde se aude slujba, se poate juca chiar in curtea bisericii, dar ramâne in acelasi spatiu sacru.
Cum se asigura o educatie in spirit crestin, care este modalitatea de a-ti asigura autoritatea de parinte, fara a cadea in extreme? Iubirea nu se arata cu forta - am retinut spusa aceleiasi profesoare. Asta nu inseamna ca nu su