Ce poate trece pe un drum? O maşină, un câine, un alai de nuntă. Şi multe altele. Un poet nu se mulţumeşte să dea, insă, un răspuns atât de banal. Eminescu ar fi spus probabil "pe drum trece umbra unui nor", iar Nichita Stănescu - "pe drum trece drumul". Iată că a apărut un autor de versuri, Virgil Costiuc, care vrea să fie mai surprinzător decât toţi cei dinaintea lui. Intr-o poezie din volumul "Cazemate cu ochi", el ne anunţă că pe drum va trece o eclipsă:
"lângă plita incinsă a străzii/ orbul cântă/ la pâinea armonică/ burduful ei se pliază/ in mărimi de pantofi/ şi pingele pufoase// la difuzor/ se aude ştirea:/ pe drum va trece-o eclipsă".
Ideea cu eclipsa care trece pe drum este doar năstruşnică, nu are farmec literar. Virgil Costiuc pare specialist in compunerea unor enunţuri stupefiante, fără tangenţă cu poezia:
"pe un cerc/ trece un pătrat/ norii il ţin in echilibru/ paşi pe asfalt/ doi in faţă unul inapoi/ vin maşini, stropind tencuiala caselor/ locatarii aruncă retine după ele."
In mod curios, cel care il prezintă pe ultima copertă pe autorul nostru, Daniel Corbu, se declară incântat de acest teribilism ieftin. El il califică pe Virgil Costiuc drept:
"Farmazon al sintagmelor poetice, şocante, apostol al imagineriei proaspete, al cuvântului bine rostit şi bine aşezat, duşman al locului comun..."
Caracterizarea i s-ar potrivi lui Tudor Arghezi, nu lui Virgil Costiuc. Poate că Daniel Corbu a incurcat fişele. Oricum, prezentarea nu are nici o legătură cu cartea. Vorba poetului: "pe un cerc trece un pătrat".
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară". Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămânealex2108145@yahoo.com
ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiem