Timp de mai mulţi ani, cafeaua a avut o reputaţie proastă, ea fiind legată de dependenţa de fumat sau insomnie. Cafeina rămâne în corp până la 12 ore, scrie health.com, ceea ce determină atât insomnia, cât şi calitatea somnului, arată studiile. Sursa: Northfoto
Tot despre cafeină se ştie că este un diuretic puternic, determinând eliminarea unor cantităţi semnificative de urină şi, implicit, deshidratarea. În acest context general, părerea unanimă a specialiştilor a fost aceea că ceaiul este cel mai bun înlocuitor al cafelei, aducând organismului, în plus, şi multiple beneficii.
Cu toate acestea, studiile recente au venit cu puternice argumente pro-cafea. S-a dovedit că aceia care beau cafea în mod regulat au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer la ficat sau pancreas, diabet de Tip 2 sau boala Parkinson.
Anul trecut, două studii privitoare la cafea au dezvăluit încă două beneficii ale acesteia: bărbaţii consumatori de cafea au un risc mai scăzut de a face cancer de prostată în comparaţie cu aceia care nu au acest obicei, iar adulţii care consumă 3 până la 5 ceşti de cafea zilnic sunt mai puţin predispuşi ca, odată ajunşi la vârsta a treia, să se îmbolnăvească de Alzheimer.
Cafeaua prelungeşte viaţa?
Poate, vine răspunsul specialiştilor. Un studiu realizat în 2008 arată că femeile care beau cu regularitate până la şase ceşti de cafea zilnic sunt mai puţin în pericol de a muri din cauza unor boli precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul.
Cafeaua conţine antioxidanţi
Antioxidanţii, acei compuşi sănătoşi pe care adesea îi asociem consumului de fructe şi legume proaspete, se găsesc şi în cafea. Deşi cantităţile de antioxidanţi sunt mai mari la alimente precum murele, fasolea sau mazărea, în obiceiurile de consum ale oamenilor pe primul loc se află cafeaua. În urmă cu cinc