Inventată într-un din oraş partea de vest a Marii Britanii, brânza Cheddar este poate cea mai cunoscută pe plan mondial. Numele său denotă şi o anumită parte a procesului de producţie - cheddaring, acesta fiind foarte popular de-a lungul secolelor şi imitat în întreaga lume, dar versiunea originală vine din Somerset. Vacile crescute în Somerset asigurau (şi asigură şi acum) materia primă - laptele din care se face brânza Cheddar -, iar cavernele Cheddar - cu temperatura şi umiditatea lor constante - erau mediul prielnic în care se stocau şi se maturau produsele. Din păcate aceste caverne nu mai există azi. Brânza este cunoscută încă din secolul al XII-lea, ca având o provenienţă mult mai veche decât oricare altă brânză de renume din Anglia.
PRODUS DE LUX
Documentele contabile ale curţii lui Henric al II-lea, dinanul 1170, cuprind o comandă de 10.000 de livre de Cheddar la un preţ preferenţial de un sfert de ban vechi pe un pound (450 g - n.n.). Ea nu a cucerit numai curtea regală a Angliei, în scurt timp brânza a acaparat şi piaţa internaţională. În călătoriile sale prin toată insula britanică, scriitorul Daniel Defoe, "părintele lui Robinson Crusoe", descria, în anul 1720, modalitatea de selectare strictă a laptelui preluat de la fermieri, lapte ce urma să devină brânză.
Descriind întreg sistemul de prelucrare, Defoe conchidea: "Fără drept de apel, este brânza cea mai bună pe care o oferă Anglia, dacă nu chiar întreaga lume". Reflectând asupra reputaţiei brânzei Cheddar, Defoe observa că brânza se vindea cu preţuri între 6 şi 8 peny pentru un pound în timp ce brânza Cheshire, un alt produs cu o vechime mare, era cotată la 2-2,5 peny pe pound.
Deşi nu există nici o menţiune despre tehnica de obţinere a brânzei, se ştie că în timpul preparării, caşul nu trebuia întors de prea multe ori, mai ales la începutul presării. Reţe