"Familia Simpson" i-a iritat pe brazilieni, "Speedy Gonzales" pe mexicani, "South Park" pe musulmani, iar "Pokemon" a provocat panică în Japonia.
Desenele animate nu sunt numai o modalitate plăcută de petrecere a timpului pentru copii, ci şi sursă de amuzament pentru adulţi. Totuşi, multe animaţii au stârnit controverse în lume din cauza subiectelor delicate abordate, precum religia, rasismul sau politica, potrivit revistei Time.
South Park şi Mohamed
Pe parcursul a 14 ani de difuzare, serialul South Park a satirizat aproape toată lumea şi toate subiectele. Episodul 200 a avut un personaj musulman, Mohamed, ascuns într-un costum de urs. Un grup de extremişti islamici a postat pe Internet o ameninţare la adresa creatorilor animaţiilor, Matt Stone şi Trey Parker: "Trebuie să îi avertizăm că ceea ce fac este o prostie, şi probabil vor ajunge rău". În episodul următor, personajul misterios în costum de urs s-a dovedit a fi Moş Crăciun, iar Mohamed a apărut sub o cutie neagră, pe care scria "cenzurat".
Familia Simpson şi Brazilia
Deşi serialul a fost difuzat timp de mai bine de 20 de ani, unul dintre episoade a stârnit nemulţumirea unui popor. Într-un show din 2002, "E vina Lisei", familia merge în Rio de Janeiro, unde au loc tot felul de întâmplări stereotipe latin- americane, din cauza cărora Simpsonii au o excursie plină de neplăceri: Homer este răpit de un şofer de taxi si Bart este înghiţit de un şarpe. Episodul nu a fost difuzat în străinătate, pentru că autorităţile din Rio au spus că ar strică eforturile de a atrage turişti şi au ameninţat cu judecata.
Family Guy şi Sarah Palin
Într-un episod din Family Guy, un show nu tocmai potrivit pentru întreaga familie, un personaj cu sindromul Down spune: "Tatăl meu este contabil, iar mama este fostul guvernator al Alaskăi", cu referire la adevăratul fost guvernator, Sarah Palin, al c