Cele peste 450 de spitale de stat vor fi evaluate dacă respectă standardele minime de calitate. Cele care nu primesc acreditare rămân fără bani. Sursa: CODRIN PRISECARU
Din acest an, toate spitalele din ţară vor fi obligate să se înscrie pentru acreditare, dacă ordinul pentru aprobarea procedurilor şi standardelor propuse de Comisia Naţională pentru Acreditarea Spitalelor (CONAS) va fi aprobat de ministrul sănătăţii.
Asta înseamnă că o comisie de evaluatori va merge în orice spital public unde vor analiza dacă se respectă standarde, criterii şi proceduri atât în sălie de operaţii, cât şi la blocurile alimentare, la sterilizare, dacă există medici specialişti, dar şi cât de mulţumiţi şi informaţi sunt pacienţii de serviciile oferite, care sunt condiţiile de internare, ce tratament i se face pacientului.
La finalul evaluării se va face un raport, iar spitalul va primi sau nu certificat de acreditare pentru o perioadă de cinci ani. Unităţile fără acreditare nu vor mai avea finanţare de la casele de asigurări. „Poate fi momentul din care se poate vorbi despre reformă în sănătate”, sunt de acord specialiştii, care cred că o evaluare corectă va face ca multe unităţi medicale să dispară.
„Ne interesează ce resimte clientul, adică pacientul”
Despre faptul că spitalele ar trebui acreditate se vorbeşte din 1996, însă abia anul trecut s-a înfiinţat comisia care urmează să se ocupe de asta.
În toate statele din vestul Europei astfel de comisii funcţionează de zeci de ani, în unele ţări fiind independente. „Astăzi, ministrul sănătăţii va avea o şedinţă cu membrii CONAS. Ordinul privind standardele va fi aprobat curând”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Legea prevede ca mai întâi spitalele să fie obligate să se înscrie pentru a fi evaluare. „Acreditarea nu este un control. Se referă la c