Dacă în martie, o familie medie cheltuia pentru alimentele de subzistenţă 453,39 lei, în aprilie, va plăti cu 19,38 de lei mai mult.În ultima lună, s-au scumpit ouăle, conservele şi unele legume, dar s-au ieftinit carnea de pasăre şi merele.
„Adevărul de Seară" a calculat cât a cheltuit, pentru alimentele de subzistenţă, o familie (compusă din doi adulţi şi un copil), în luna aprilie.
Am luat în calcul consumul minim, iar preţurile sunt cele dintr-un magazin de cartier obişnuit, pentru produse cu o calitate medie şi sub medie.
Mai scump cu 19,38 de lei
Dacă în martie, pentru a trăi decent, adică fără mese îmbelşugate, o familie medie a cheltuit pentru mâncare 453,39 de lei, luna aceasta, cele trei persoane vor plăti, pentru aceleaşi alimente, 472,78 de lei.
Asta se datorează faptului că, în aprilie, s-au scumpit ouăle, conservele, ceapa uscată şi morcovii. În schimb, carnea de pasăre şi merele s-au ieftinit.
Iată care sunt cantităţile (specificate de Comisia Naţională pentru Indexare şi Fundamentare a Valorii Coşului Minim de Consum) precum şi preţurile produselor, pe fiecare categorie:
- Pâine şi alte făinoase: 126,46 lei (3,08 kg de făină - 5,85lei; 5,8 kg de mălai - 9,57 lei; 31,9 kg de pâine - 96lei; 0,5 kg de produse de panificaţie - 6.5 lei; 0,7 kg de paste făinoase - 1,19lei; 1,4 kg de orez - 7.35lei)
- Legume şi fructe: 48,10lei (2,1 kg fasole boabe - 10,5lei; 13,1 kg cartofi - 19,65 lei; 1,6 kg de morcovi - 3,2; 2,5 kg ceapă uscată - 7lei; 3 kg mere - 6 lei; 0,5 kg citrice - 1,75lei)
-Conserve: 44,16lei (0,8 kg bulion - 8.38 lei; 0,6 kg conserve de legume - 4,3lei; 0,7 kg conserve din fructe - 4,5 lei; 3,8 kg murături -26,98 lei)
- Carne şi preparate din carne: 128.76 lei (2,5 kg carne de porc - 51.62 lei; 2,8 kg carne de pasăre - 24.92 lei; 0,4 kg de carne de oaie - 7.6 lei; 2,5 kg de preparate din car