Numai cinci minute zilnice de exerciţii în aer liber ajută la păstrarea sănătăţii mentale, iar cât mai mulţi oameni ar trebui să fie încurajaţi să îşi petreacă timpul liber în acest fel, arată un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Essex.
Aceştia demonstrează că şi cinci minute de ”mişcare verde”, cum ar fi plimbările, grădinăritul, mersul pe bicicletă sau diferitele activităţi în aer liber, contribuie la creşterea bunei dispoziţii şi a respectului de sine.
”Credem că ar fi un beneficiu major, atât pentru indivizi şi societate, cât şi pentru serviciile publice de sănătate, ca fiecare persoană în parte să îşi aplice tratamentul exerciţiilor în aer liber”, a declarat pentru Reuters Jo Barton, unul dintre autorii cercetării.
El şi colegul său Jules Pretty au explicat că, deşi, în timp, au fost realizate numeroase studii care evidenţiau beneficiile mişcării în aer liber asupra sănătăţii mentale şi fizice, până la ei niciunul nu a arătat, concret, cât timp este suficient pentru ca astfel de exerciţii să aibă efectul scontat.
Barton şi Prettz au analizat datele obţinute pe parcursul a 10 studii diferite de la 1.252 de persoane de vârste, sexe şi stări mentale diverse. Au fost observate activităţile zilnice ale acestora, cum ar fi grădinăritul, plimbarea, pescuitul, călăria sau mersul cu barca, şi s-a descoperit că schimbările mentale majore au survenit la persoanele tinere şi la acelea care aveau antecedente psihice.
Cel mai mare efect pozitiv a fost remarcat în rândul persoanelor care obişnuiau să facă zilnic cinci minute de exerciţii în aer liber.
De asemenea, cercetătorii au spus că au constatat că toate mediile naturale sunt benefice, inclusiv parcurile din centrele marilor oraşe, însă suprafeţele verzi unde se află şi un ochi de apă au dovedit că au cel mai mare efect pozitiv.