The Office of the United States Trade Representative (USTR) a dat publicităţii, duminică, raportul anual Special 301, care analizează eficienţa măsurilor de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală în ţările care au raporturi comerciale cu SUA, România fiind încă sub supraveghere.
Potrivit ustr.gov, prin intermediul raportului Special 301,administraţia Statelor Unite ale Americii îşi comunică îngrijorareaîn privinţa protejării drepturilor de proprietate intelectuală.Combaterea infracţiunilor privind drepturile de proprietateintelectuală este o prioritate vitală în Europa, pentru cei circa18 milioane de americani care lucrează în industrii bazate pedrepturile de autor.
"Furtul de conţinuturi protejate de legea proprietăţiiintelectuale este un factor care ucide afacerile americane bazatepe export şi duce la reducerea numărului de locuri de muncă pentruamericani. Raportul Special 301, realizat de USTR, este important,deoarece el serveşte ca fundaţie pentru procesul anual de adoptarede reforme care să susţină comerţul şi locurile de muncă aleamericanilor care lucrează în domeniul drepturilor de autor", adeclarat Ron Kirk, negociator-şef pentru comerţ în cadrul USTR.
"Sunt încântat că raportul de anul acesta evidenţiază mai multesuccese în lupta împotriva furtului de proprietate intelectuală.Cehia, Ungaria şi Polonia au făcut paşi semnificativi în combatereapirateriei şi vor fi scoase de pe lista de supraveghere", a maispus Kirk.
Potrivit raportului, România va rămâne şi în 2010 pelista de supraveghere, deşi se specifică faptul că în 2009 ţaranoastră a luat o serie de măsuri pozitive în combatereapirateriei.
"România a făcut unii paşi pozitivi în 2009, printre care oîmbunătăţire a colaborării între forţele de ordine, precum PoliţiaNaţională şi biroul Procurorului General, realizarea unei baze dedate pentru o mai bună coordonare a a