Producatorul de vinuri Domeniile Ostrov, detinut de omul de afaceri Horia Culcescu, si-a setat obiectivele pentru urmatorii 3-4 ani: un loc in top 5 jucatori pe piata de profil din Romania si investitii masive in turism.
Cunoscuta in special pentru vinul care se fabrica aici, comuna Ostrov (judetul Constanta) se afla la o distanta de aproximativ 150 de km de Bucuresti. Pentru a ajunge in Ostrov este necesara o calatorie cu bacul, din Chiciu, calatorie care nu dureaza mai mult de 20 de minute si care costa circa 25 de lei de masina.
Cei aproximativ 6.000 de locuitori se ocupa in special cu viticultura, pomicultura, cresterea animalelor si pastoritorul. 300 dintre acestia sunt angajati permanenti ai Ostrovit, producatorul vinurilor Domeniile Ostrovit, compania angajand in plin varf de sezon pana la 1.000 de oameni.
Producatorul Domeniile Ostrovit detine 1.600 de hectare, dintre care 1.200 hectare de vita-de-vie si 400 de hectare de pomi fructiferi. Anul acesta urmeaza sa fie date in folosinta inca 200 de hectare. In plus, compania a bugetat investitii de 5 mil. euro in replantarea a 300 de hectare de vita-de-vie.
Spre comparatie, liderul pietei, Murfatlar, are in administrare 3.000 de hectare de vita-de-vie, in timp ce Vincon Vrancea detine 1.800 ha.
Din anul 2006 si pana acum compania a investit 20 de mil. de euro in reconversia a 1.000 de hectare, facand tranzitia de la cultivarea strugurilor de masa la plantatiile destinate producerii diferitelor sortimente de vinuri. Vita-de-vie administrata are o vechime ce variaza de la un an pana la 40 de ani.
Soiurile cultivate sunt Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Pinot Noir pentru vinurile negre. Pentru vinurile albe Domeniile Ostrov cultiva Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Feteasca Alba, Feteasca Regala si Cramposie. Primele game de vinuri care vor fi aduse pe piata