Românii pot direcţiona 2% din impozitul pe venit pe care îl plătesc anual statului către orice organizaţie neguvernamentală (ONG) sau fundaţie doresc. Totuşi, anul aceste, potrivit prognozelor, preferinţele se îndreaptă majoritar către Biserică, în proporţie de 29%, apoi către SMURD (10%), „Salvaţi Copiii" (9%) şi Crucea Roşie (6%), conform unui studiu realizat de GfK.
Anul trecut clasamentul a fost similar. Puţini sunt însă cei care ştiu de existenţa acestui mecanism, iar şi mai puţini îl pun în aplicare: doar 60% din contribuabili au auzit de redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, iar dintre aceştia, doar 56% au făcut efortul de a completa formularul de donaţie. Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), doar 17% din contribuabili au donat 2% din impozit în 2009. Adică 1,3 milioane de români au donat suma de aproximativ 28 milioane euro din impozitul datorat statului pe baza venturilor obţinute în 2008, conform datelor ANAF.
Finanţată puternic de la bugetul de stat, Biserica Ortodoxă Română conduce detaşat în topul preferinţelor românilor care donează cele două procente, alături de alte culte, dar şi de fundaţii religioase. Patriarhia Română susţine că nu a centralizat sumele de bani strânse în acest mod de-a lungul anilor, pentru că donaţiile se fac fiecăreia dintre cele aproximativ 15.000 de parohii din toată ţara. „Credincioşii care au donat la parohii chiar văd ce se face cu banii lor: sunt ajutaţi săracii, tinerii dotaţi şi fără posibilităţi materiale. Au sentimentul că participă şi ei la această operă socială", îşi explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preferinţa plătitorilor de taxe. Anul trecut, suma primită de Biserica Ortodoxă din impozitele datorate pe anul 2008 s-a cifrat la aproximativ 6 milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile fiscale.
Sociologul Mi