Primăria Sectorului 1 îi va pune pe bucureştenii care locuiesc în zonă să aleagă între trei metode de a trata problema câinilor fără stăpân: cazare în adăpost, eutanasiere sau sterilizare şi eliberare.
Soarta câinilor fără stăpân din sectorul 1 al Capitalei va fi decisă la mijlocul lunii iunie, prin metoda „vocea poporului". Pentru a alege cum să fie tranşată problema câinilor de pe străzi, locuitorii din sector vor avea la dispoziţie, timp de două săptămâni, formulare de vot şi urne în toate sediile administraţiei locale - primărie, secţii de poliţie, direcţii de taxe şi impozite.
Primăria condusă de Andrei Chiliman propune trei soluţii: adăpostirea câinilor în centre de îngrijire, pe cheltuiala comunităţii; adăpostirea câinilor pentru o perioadă fixă de timp, apoi eutanasierea lor în cazul în care nu sunt adoptaţi de locuitori; sterilizarea şi apoi eliberarea câinilor în locurile de unde au fost prinşi. Chiliman a explicat că nu va organiza un referendum propriu-zis, cum scrie la lege, pentru că ar presupune costuri nejustificat de mari şi birocraţie, în schimb va organiza o astfel de consultare publică. Alegerea cetăţenilor se va concretiza într-o hotărâre de consiliu local sau într-un amendament la legea generală care se dezbate în Parlament, susţin reprezentanţii primăriei.
„Atât prefectura, cât şi ONG-urile duc o dezbatere sterilă"
Municipalitatea sectorului 1 este singura din Bucureşti care a luat problema câinilor maidanezi pe cont propriu, independent de Primăria Capitalei şi serviciul său de ecarisaj. Din 2008, în sectorul 1 funcţionează un serviciu denumit „Poliţia animalelor", subordonat Poliţiei Comunitare, iar de la începutul anului 2009 funcţionează adăpostul „Odăi", unde sunt cazaţi câinii prinşi în sector. Întreţinerea unui singur câine în adăpost îi costă în prezent pe locuitorii sectorului 1 aproximativ 150 de lei pe lună. În p