Administrarea de vitamina A femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani din ţările sărace nu înlătură riscul decesului în perioada gravidităţii, arată un studiu dat publicităţii astăzi şi citat de Reuters. Sursa: Northfoto
Rezultatele cercetării contrazic astfel studiile anterioare care arată că vitamina A contribuie semnificativ la reducerea mortalităţii la naştere. Specialiştii care şi-au desfăşurat demersul în Ghana, pe o populaţie feminină de aproape 208.000 de femei, au descoperit că nu există nicio diferenţă în rândul deceselor survenite în rândul femeilor însărcinate cărora le-a fost administrată vitamina A şi acelea care au primit placebo.
Carenţa de vitamina A a devenit o problemă de sănătate în mai mult de jumătate dintre ţările lumii, cele mai mari deficienţe înregistrându-se în Africa şi Asia de Sud-Est, unde cei mai afectaţi sunt copiii şi femeile însărcinate, arată sursa citată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia cu privire la deficienţa de vitamina A din organism care, în cazul copiilor poate creşte incidenţa orbirii şi poate spori riscul de îmbolnăviri sau chiar al decesului provocat de infecţiile severe.
Diferenţe lipsite de importanţă
“Rezultatele cercetării noastre arată că suplimentele cu vitamina A administrate o dată pe săptămână femeilor aflate la vârste la care pot devein mame, nu are niciun efect cu privire la supravieţuirea lor sau a noului-născut”, a precizat Betty Kirkwood, specialist în nutriţie şi sănătate publică, conducătoarea studiului publicat de revista Lancet.
Rezultatele experimentului au demonstrat că, din 39.601 de femei însărcinate din Ghana, care luau vitamina A, 138 au murit, în timp ce, dintre celelalte 39.234 de gravide cărora nu le fusese administrată vitamina A, au decedat 148, diferenţa dintre cele două categorii fiind nesemnificativă, spun specialiştii.