Deoarece efectele negative apar în timp, cei mai mulţi români nu se gândesc la consecinţele fumatului şi ale mâncării de tip fast-food. Datele statistice arată că trei din cinci români fumează, iar unu din patru mănâncă cel puţin o dată pe săptămână alimente de tip fast-food.
Românii fumează mult, preferă să mănânce alimente de tip fast-food sau bogate în aditivi şi, în plus, a crescut numărul celor care se bronzează la solar. Mai exact, tot ceea ce pune în pericol starea de sănătate se află în topul preferinţelor celor mai mulţi români. Aceste obiceiuri îşi pun amprenta asupra stării de sănătate doar în timp şi, din acest motiv, măsurile prin care ar putea fi combătute sunt trecute cu vederea.
Bolile de plămâni, afecţiunile cardiovasculare şi cancerul de piele sunt doar câteva dintre urmările acestor vicii. Cu toate acestea, cele mai multe persoane nu renunţă la ele. Acest comportament este explicat de psihologul Bogdana Bursuc, de la „Mind Institute" din Bucureşti: „Cele mai multe persoane nu pot renunţa la vicii din cauza beneficiilor imediate care au o putere mare asupra menţinerii comportamentului, cu atât mai mult cu cât consecinţele negative sunt în viitor şi sunt incerte".
Moda alimentelor „junk-food" a strâns deja un număr foarte mare de adepţi în România. Deşi nutriţioniştii atrag atenţia pe toate căile că acest tip de mâncare este nesănătos, avertismentele lor nu sunt luate în serios. Lucru de altfel uşor de observat şi în statistici.
Mâncarea de tip Fast-food afectează inima
Cele mai noi date arată că în ţara noastră, o persoană adultă din patru este obeză, iar una din două este supraponderală. De asemenea, datele sunt alarmante şi în ceea ce priveşte copiii. Recent, la Cluj-Napoca, s-a făcut un studiu care arată că 3,5 la sută din copii sunt obezi. Pe lângă obezitate, alimentele de tip fast-food favorizează şi apariţia