Pregătirile pentru o masă festivă coincid cu dorinţa de a petrece o zi sau o seară de neuitat în compania celor dragi. Ambianţa plăcută, estetica mesei, aranjarea şi prezentarea mâncărurilor sunt simple elemente de civilizaţie. Totul trebuie să fie curat, ordonat şi să aibă o înfăţişare sărbătorească. RAFINAMENT ŞI ELEGANŢĂ
Pregătirile încep prin a da casei un aspect deosebit. Totul trebuie să fie curat şi să aibă o înfăţişare sărbătorească. Lumina trebuie să cadă uniform, florile, care dau o notă de prospeţime şi culoare, musai să fie răspândite prin toată sufrageria. De asemenea, foarte important este ca aşezarea mesei să nu împiedice circulaţia prin camera în care se serveşte masa.
Aranjarea acesteia se face cu rigurozitate şi îmbinând bunul gust cu latura practică. Feţele de masă pot fi simple sau brodate, albe sau în culori deschise, curate şi foarte bine călcate, iar pe mijlocul mesei se aşază platouri cu fructe. Farfuria pentru primul fel este aşezată deasupra farfuriei de serviciu, pe ea sau alături, sub furculiţe se pune şervetul frumos împăturit, pâinea se pune în coşuleţe speciale, aşezate simetric pe toată suprafaţa mesei. Tacâmurile se aşază astfel: furculiţele în partea stângă a farfuriei în ordinea utilizării şi aşezate cu dinţii în sus. În partea dreaptă se pun cuţitele cu partea care taie înspre farfurie, tot în ordinea utilizării, iar în faţă se pune lingura pentru supă şi, uneori, linguriţa pentru desert.
Atenţie! Nu se aşază mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe, restul se vor pune pe o măsuţă de serviciu pentru a fi la îndemână. Paharele se aşază în faţa farfuriilor în ordine descrescătoare, de la stânga spre dreapta cu o singură excepţie: cupa de şampanie se pune întotdeauna în partea dreaptă. Castroanele pentru salate şi compot se aşază în faţa farfuriilor, puţin spre stânga. Sticlele cu vin sau cu apă vor