Marko Walde, directorul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, sustine ca exista semnale din partea unor companii germane interesate sa investeasca pe segmentul automotive si software in Romania, insa nu a precizat valoarea investitiilor.
“Romania este in continuare o tara foarte atractiva, intrucat are avantajul ca este in Uniunea Europeana, este in Europa de Est si este un stat mare. Chiar daca nivelul investitiilor straine in Romania s-a diminuat cu aproape 50% in 2009 comparativ cu 2008, exista interes din partea unor companii germane pentru zona de automotive si software”, a explicat Marko Walde (foto).
Daca in 2008 valoarea investiilor straine in Romania s-a situat la nivelul de 10 mld. euro, anul trecut aceasta s-a situat la 4,2 mld. euro. Intrebat cum poate statul roman sa atraga interesul investitorilor, Walde a vorbit despre o combinatie ideala – costuri de productie ieftine coroborate cu posibilitatea transformarii Romaniei intr-un centru de productie pentru intreaga Europa de Est.
Cu toate acestea, oficialul CCIRG spune ca exista cazuri de companii care au venit in Romania in urma cu 10 ani si se afla in situatia de a alege daca sa continue activitatea pe plan local. “Avem companii care au venit in Romania datorita conditiilor avantajoase in privinta costurilor. Acum se afla in postura de a decide daca muta productia in alte tari, cu costuri de productie mai ieftine, sau opteaza pentru automatizarea activitatii”, explica Marko Walde.
In opinia sa, pe lista de urgente ale autoritatilor ar trebui sa se regaseasca imbunatatirea infrastructurii si grabirea ritmului de absorbtie a fondurilor europene.
Printre cele mai des discutate probleme in cercul investitorilor straini sunt dificultatea in recuperarea banilor de la statul roman, respectiv lipsa unei pregatiri profesionale adecvate.
“Avem intreprinderi mici si