Omega-6 este un acid gras esential, care alaturi de Omega 3 reprezinta grasimi bune pentru organism. Din nefericire, cele doua Omega sunt incapabile sa se produca singure, asa ca organismul trebuie sa le asimileze prin dieta.
Acizii grasi Omega-6 sunt buni pentru organism, insa consumati in cantitate prea mare pot fi daunatori. De aceea, fiecare trebuie sa gaseasca echilibrul intre consumul de Omega 3 si cel de Omega 6 in alimentele pe care le consuma zilnic.
Oamenii din tarile dezvoltate au tendinta de a consuma prea mult Omega 6 si prea putin Omega 3.
Cercetatorii cred ca raportul perfect dintre Omega 3 si Omega 6 este de 1 la 4, in conditiile in care tendinta de consum este de 1 la 10 sau chiar 1 la 20 in favoarea Omega 6, potrivit Regimes Maigrir.
Acest dezechilibru este cauzat de supraconsumul de seminte, cereale si uleiuri vegetale sau peste. Consumul excesiv de Omega 6 nu este bun pentru sanatatea ta si poate provoca diverse probleme de sanatate, cum ar fi retentia de apa, cresterea tensiunii arteriale, risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange.
Cum puteti realiza echilibrul intre Omega 3 si Omega 6? Prin:
- Reducerea consumului de uleiuri vegetale (in special cele bogate in Omega 6)
- Reducerea consumului de carne de la animale hranite cu cereale
- Cresterea consumului de peste si uleiuri de peste
- Cresterea consumului de carne de bovine hranite cu iarba.
Daca este consumat in raport corect cu Omega 3, Omega 6 contribuie la:
- Reducerea durerii asociate cu poliartrita reumatoida
- Eliminarea disconfortului cauzat de sindromul premenstrual, endometrioza
- Reducerea eczemelor si psoriazisului
- Eliminarea acneei rozacee
- Prevenirea si imbunatatirea neuropatiei diabetice
- Mentinerea starii de sanatate a pielii,