Micile greseli pe care le facem zilnic in privinta modului de alimentatie pot avea consecinte majore asupra starii de sanatate, cum sunt luarea exagerata in greutate, boli cardiace, diabet zaharat, probleme hepatice. Potrivit unui studiu recent al Omnibus, aproape 60% din romani au uitat ce inseamna micul dejun.
Specialistii atrag atentia populatiei ca saritul peste micul dejun nu salveaza o parte din calorii, ci din contra, mai rau fac, deoarece la masa urmatoarea senzatia de satietate apare mai greu. “Se stie ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Asigura substantele nutritive necesare pentru buna activitate fizica si psihica si, de altfel, cei care consuma micul dejun reusesc sa controleze mai bine greutatea, sa previna anumite boli, obezitatea, diabet zaharat, boli cardiovasculare”, a precizat dr. Simona Cernea medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures. Sfatul medicului este ca, intre mese, sa avem in vedere si doua sau trei gustari, o sana, un iaurt, etc.
Doar 43% dintre romani iau micul dejun zilnic
Studiul Omnibus releva faptul ca doar 43% dintre romani iau micul dejun zilnic. Mai constiincioase in privinta luarii micului dejun sunt persoanele cu varsta de peste 55 de ani si cele cu o educatie superioara. Din pacate, doar 25% dintre romani iau micul dejun mai rar de o data pe saptamana, acestia fiind in special tinerii cu varste cuprinse intre 19-24 de ani. “Cei care sar peste micul dejun au o o idee preconceputa sau gresita. Isi spun ca, daca nu mananc micul dejun, reusesc sa salvez niste calorii si reusesc sa slabesc. De fapt se intampla exact invers. Pentru ca, sarind peste micul dejun, la masa urmatoare nu mananca numai ceea ce ar fi necesar, pentru ca senzatia de satietate apare mai greu”, a explicat dr. Simona Cernea.
Ce e bine sa consumam? @N_