Are 43 de ani si lucreaza in industria moraritului de 25 de ani. Marius Florin Badau conduce in prezent Moara Carani 5, cea mai mare capacitate industriala de macinat grau din Romania si una dintre cele mai mari mori din Europa de Est. Badau a vorbit pentru Wall-Street despre modul in care s-a modificat meseria de morar-sef si ce presupune in prezent lucrul intr-o moara.
A intrat prima oara intr-o moara in 1984. Avea o capacitate de productie de 110 tone si un numar de 160 de angajati, impartiti in cate 30 de persoane pe tura. Operatorul era murdar din cap pana in picioare de valvolina (un lubrifiant pentru angrenajele inchise ale masinilor), insa moara arata impecabil.
“Cam asta era morarul pe vremea aceea – carpa de sters, perie si matura. Se lucra cu sacul de iuta. Sunt amintiri frumoase, insa lucrurile au evoluat foarte mult. Interventia omului este foarte scurta, fiind suplinita de pregatirea tehnologica”, povesteste Marius Badau (foto).
Meseria sa de baza este cea de morar-brutar si spune ca, desi are foarte multe pasiuni colaterale, nu s-a gandit niciodata sa practice altceva. “Mi-am facut din locul de munca o pasiune. Se spune ca odata ce iti intra faina in sange nu mai scapi de ea. Pentru mine moara in sine este cea mai mare provocare, ea nu iti da niciodata voie sa te relaxezi, nu functioneaza singura. Programul meu este flexibil, incepe cu primele ore ale diminetii si nu stiu cand se termina”, spune Badau.
In prezent conduce Moara Carani 5, o investitie de 11 milioane de euro realizata de catre compania Aton Transilvania, parte a holdingului german Aton GmbH. 10% din investitie a fost sustinuta prin programul SAPARD.
Paul Milata, CEO-ul companiei, declara intr-o intalnire cu presa ca singurul candidat timp de 4 luni pentru functia de morar-sef la Carani 5 era un cetatean grec ce nu vorbea limba romana deloc. Compania a caut