Organismul nostru are nevoie de proteine pentru sanatatea oaselor, a muschilor, pielii si celulelor. Pentru ca nu putem stoca proteinele in organism asa cum facem cu carbohidratii, trebuie sa ne asiguram ca zilnic avem parte de indeajuns de multe.
Mai precis, 40 pana la 65 de grame de proteine zilnic, aceasta fiind portia necesara de proteine pentru un adult. Insa majoritatea consuma mai multe proteine decat ar avea nevoie. In plus, le aleg exact pe cele rele, bogate in grasimi saturate, care ridica nivelul colesterolului, marind riscul de boli de inima.
Conform everydayhealth.com, proteinele bune se gasesc in carnea de pui, curcan, peste si vita, soia, fasole, legume, nuci si lactate.
Cat despre carnea de porc, sub forma de salam, friptura, este bogata in proteine, insa si in grasimi saturate. De preferat este o friptura de 170 de grame, nu mai des de o data pe saptamana, o astfeld e portie avand aproape intreg necesarul de proteine pentru o zi, dar si 75% din continutul zilnic de grasime. Si pielita de pui ar trebui evitata din aceleasi motive.
Surse de proteine bune
Din fericire, exista alternative la carnea de porc, aici intrand cea de pui, de curcan, vita si peste, acestea avand indeajuns de multe proteine, insa mai putine grasimi, mai ales de genul celor care duc la presiune arteriala sau colesterol mare.
Pentru vegetarieni si nu numai, exista o alternativa si la carne, soia, bogata in proteine si saraca in grasimi saturate.
Fasolea, mazarea, lintea si nucile sunt de asemenea excelente surse de proteine, fara prea multe grasimi.
Lactatele contin, de asemeni, proteine, cu mentiunea ca trebuie sa se tina cont de continutul grasimilor, mai ales saturate.
Organismul nostru are nevoie de proteine pentru sanatatea oaselor, a muschilor, pielii si celulelor. P