Ocolite de disponbilizări şi tăieri din salarii, firmele de stat trec prin criză ca peştele prin apă.
În timp ce bugetarii vor avea salarii mai mici cu 25%, iar companiile private au făcut încă de anul trecut disponibilizări sau reduceri salariale, firmele de stat din Cluj par neafectate de criză.
Companiile de stat din Cluj nu se gândesc la eventuale reduceri salariale şi nici disponibilizări nu au făcut. Două mari regii din Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), subordonată Consiliul Local Cluj-Napoca, şi Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ), aflată în administrarea Consiliului Judeţean (CJ), sunt pe „plus“ în urma calculării profitului înregistrat pentru anul 2009.
Ioan Morocăzan, directorul RADP Cluj a menţionat că măsurile anticriză nu au presupus nici disponibilizări, nici reducerea salariilor. „Noi am redus cheltuielile pe deplasări sau pentru telefon. Pentru a pune în aplicare măsurile vehiculate în prezent, acestea mai întâi trebuie să intre în vigoare. Dacă se va impune, se vor reduce salariile“, a spus Morocăzan. În cadrul regiei lucrează 231 de angajaţi, al căror salariu mediu este de 900 - 1.000 de lei.
Eugen Cadar, coordonatorul RADJ Cluj, a spus că de la începutul crizei, încă nu s-a luat vreo măsură de reducere a salariilor sau de concediere a personalului. „Noi lucrăm în funcţie de licitaţiile pe care le câştigăm. În prezent, toţi oamenii sunt la lucru. Avem de lucru suficient pentru a-i putea ţine pe toţi. Într-adevăr regia are capital de stat, însă noi singuri ne căutăm de lucru“, a spus Cadar.Directorul a subliniat că, de la jumătatea anului, angajaţii îşi vor primi şi al 13-lea salariu, datorită profitului mare înregistrat pentru anul trecut. La RADJ Cluj lucrează 435 de angajaţi al căror salariu mediu este de aproximativ 1.600 de lei.
Nici asupra Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC)