Suntem dependenţi de lumină. Aşa se explică de ce fobiile şi starea de anxietate apar cu precădere noaptea şi mai frecvent în anotimpul rece decât vara. Întunericul ne face mai temători şi lumina, mai încrezători.
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, te sfătuieşte să te bucuri de lumina naturală. E cea mai accesibilă formă de fototerapie. Accesibilă, dar asta nu înseamnă că trebuie făcută la întâmplare. Sau, mai exact, nu trebuie făcută oricând. Momentul propice pentru expunerile la soare sunt lunile mai-iunie.
15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a activa în organism vitamina D. Datorită acestui beneficiu, băile de lumină fac bine tuturor, dar sunt recomandate cu precădere persoanelor care au spasmofilie şi osteoporoză.
SEROTONINĂ SAU FERICIRE DE LA SOARE
Beneficiile expunerii la soare sunt evidente, dar ce înseamnă o expunere insuficientă? E de la sine înţeles că limitarea expunerii corpului la soare scade concentraţia vitaminei D din organism. Ceea ce poate conduce la rahitism în cazul copiilor şi la osteomalacie (ramolisment al scheletului, prin decalcifiere) în cazul adulţilor.
Foarte multe persoane asociază expunerea la soare cu cancerul de piele. "Da, există o legătură. Asta când expunerea se face necontrolat. În schimb, o expunere echilibrată înseamnă antioxidanţi datorită vitaminei D. Prin urmare, înseamnă un mare potenţial anticancerigen, prevenind formarea şi dezvoltarea celulelor tumorale şi deci a cancerului", precizează medicul Cristina Bălănescu.
În susţinerea afirmaţiilor făcute de specialistul nostru vin câteva rezultate ale unor studii care au arătat că incidenţa cancerului de piele este mai degrabă asociată cu carenţa de vitamina D decât cu expunerea inadecvată la soare.
@N