Fosta fabrică de mezeluri Prodaliment, aflată acum în faliment, prezintă pericol pentru oraşul Salonta. Ziariştii de la „Adevărul de Seară” au studiat dosarul de insolvenţă de pe rolul instanţei şi vă prezintă motivele pentru care firma a ajuns la faliment.
Firma Prodaliment din Salonta se află în continuare sub monitorizare, deoarece cantitatea de amoniac din instalațiile de frig prezintă pericol de explozie în cazul în care este oprită alimentarea cu energie electrică a fabricii. Prefectul Gavrilă Ghilea, a declarat pentru Adevărul de Seară că tunelurile frigorifice de la fabrică au fost golite de resturile animaliere. "Au fost în jur de douăzeci și ceva de tone de deșeuri animaliere, care au fost duse la firma Protan și distruse. Urmează să vedem ce facem cu instalația de frig", a precizat prefectul.
Cum a faliment Prodaliment
Firma Prodaliment a fost înființată în 1991. Potrivit dosarului aflat pe rolul Curții de Apel Oradea, până în anul 2004, 60% din acțiuni au aparținut lui Nicolae Duca. De la această dată acționariatul s-a schimbat. Acționar majoritar a devenit Alexa Grigore, cu dublă cetățenie, română și australiană, iar Nicolae Duca a fost numit administrator. Noul acționariat și-a propus să relanseze fabrica și a contractat, prin SAPARD, un proiect de 14 milioane de euro, din care 7 nerambursabili. Cu toate astea, firma nu reușește să se impună pe piață, iar în 2007-2008 înregistrează un deficit major. În raportul făcut de lichidatorul judiciar „RTZ & Partners IPURL" se arată că politica de marketing discutabilă, neînțelegerile dintre asociat și administrator sunt două dintre motivele care au dus la faliment. Același raport arată și că fabrica își vindea produsele la un preț mai mic decât cel de producție. "Produsele erau vândute în majoritate în supermarketuri. Acestea, de multe ori impun prețurile maximale, fără a se putea neg