Introducerea transferurilor de bani intre tarile membre ale zonei euro ar putea preveni iscarea unor noi crize financiare de tipul celei din Grecia, potrivit directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.
Propunerea sa ar insemna inceperea constituirii unui guvern economic al uniunii monetare, ce include 16 state, dar ar intampina rezistenta din partea celei mai mari economii locale, Germania.
La inceputul saptamanii, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au anuntat un pachet de urgenta in valoare de 750 de miliarde de euro, care ar urma sa ajute la evitarea unor crize in zona euro.
Cu toate acestea, uniunea monetara are, inca, nevoie de reforma structurala si fiscala, pentru a supravietui, a declarat Strauss-Kahn, intr-un interviu pentru Financial Times.
"Toate tarile trebuie sa faca un efort urias pentru reducerea deficitelor bugetare. Cred ca multe tari, nu doar cele europene, au probleme fiscale serioase", a spus seful FMI. Comentariile sale reflecta opiniile autoritatilor din intreaga lume, masurile pentru rezolvarea problemelor fiscale si cele de urgenta, in cazul Europei, dominand planurile pentru salvarea economiei la nivel global.
Directorul FMI a adaugat ca, pentru a se ajunge la stabilitate in zona euro, tarile din sudul continentului trebuie sa reduca rapid nivelul imprumuturilor si trebuie dezvoltat un sistem organizat de transfer de bani intre statele membre.
"Este nevoie de o supraveghere atenta si de uneltele necesare trasferurilor de bani dintr-o parte in alta a regiunii", a explicat Strauss-Kahn.
Modelul SUA, adaptat la situatia europeana
Acesta a facut comparatie cu Statele Unite, unde transferurile de bani intre diversele state sunt la ordinea zilei. Noul mecanism pentru Europa ar trebui sa includa trasferuri bugetare pe