Un proiecte de lege privind protecţia muncitorilor români în străinătate faţă de angajatorii lor va intra, în curând, în dezbaterea Parlamentului European. Pornind de la numeroasele cazuri de abuzuri la adresa muncitorilor români în statele Uniunii Europene, iniţiativa eurodeputaţilor români urmăreşte un cadru legal privind drepturile muncitorilor sezonieri. Sursa: Reuters
Proiectul acestui demers legislativ, considerat o prioritate în acest an pentru eurodeputaţii PSD Daciana Sârbu şi Cătălin Iancu, va intra în dezbaterea Parlamentului European. Prevederile vor impune obligaţii pentru angajatori, iar legea va permite semnarea contractului de muncă din România, nu în ţara de destinaţie, astfel încât cei care doresc să plece să fie siguri de condiţii şi salarii.
Informaţiile care au stat la baza acestuia au pornit de la vizitele pe care delegaţia parlamentarilor europeni le-au efectuat în mai multe state. Ultima vizită, încheiată ieri, a avut loc în sudul Spaniei, în Andaluzia. În această ţară, aproximativ 80.000 de români muncesc în agricultură, potrivit ultimelor cifre Ministerului Muncii din Spania.
"Unii muncesc în condiţii normale şi locuiesc decent, alţii însă trăiesc aproape în mizerie. Pentru toţi, noua directivă europeană trebuie să cuprindă mai multe garanţii. De aceea zic că este şi rolul nostru, al parlamentarilor, dar şi rolul statului român de a interveni aici, şi românii care pleacă la muncă în străinătate, în Spania în cazul de faţă, să fie foarte bine informaţi, contractele lor să fie semnate acasă, nu aici, când sunt la câteva mii de kilometri de România şi s-ar putea să nu aibă nici bani să se întoarcă, iar fiecare dintre ei să-şi cunoască foarte bine drepturile încă înainte de a pleca de acasă", a subliniat Cătălin Iancu, conform Agerpres.
Prioritate pe agenda UE
La începutul acestui an, Daciana Sârbu a adresat o într