Regizorul Cristi Puiu, câştigător la Cannes al premiului Un Certain Regard, în 2005, revine pe croazetă cu filmul "Aurora", despre care se spune că este "un film copleşitor care caută "să împiedice somnul creierului", scrie AFP. Sursa: ARHIVA EVZ
"Este un film care ridică întrebări, care aruncă în aer naraţiunea simplă. Funcţia sa principală este aceea de a opri creierul să lâncezească, de a lupta împotriva oricărei forme de inerţie a gândirii", a spus Cristi Puiu într-un interviu acordat AFP la Bucureşti.
După "Moartea domnului Lăzărescu", film pe care el l-a descris drept "povestea omului care moare", victimă a dezumanizării sistemului sanitar, acest nou lungmetraj al regizorului român, care urmează să fie prezentat mâine, în selecţia oficială pentru secţiunea "Un Certain Regard", este "povestea omului care omoară", dar şi povestea unei iubiri, în cazul în care aceasta există cu adevărat.
"Madame Bovary sunt eu"
Viorel, un inginer între două vârste, proaspăt divorţat, pleacă la Bucureşti pentru a-şi pune ordine în viaţă. "El face dreptate în manieră proprie, intervenind brutal în existenţa celorlalţi", explică regizorul, care refuză să îşi vadă eroul ca pe un criminal.
Coproducţia Franţa - România - Elveţia - Germania îi invită pe spectatori "să devină, la rândul lor, detectivi, să reconstruiască puzzle-ul".
Pentru a-şi atinge scopul declarat, Puiu a petrecut luni de zile între poliţie şi morgă, discutând cu oameni ai legii, dar şi cu criminali, despre "exxperienţele lor oribile, halucinante", mai scrie AFP.
"Ce m-a interesat cel mai mult a fost să înţeleg ce se petrece în mintea aceluia care ucide", a spus regizorul, care a adăugat că singurul mod în care se putea întâmpla asta era să intre el însuşi în pielea personajului Viorel. "Singura mea opţiune era să mă ghidez după principiul: Madame Bo