Probabil stii ca organismul are nevoie de calciu si Vitamina D pentru a-ti mentine oasele puternice. Esti insa constient de faptul ca in dieta ta exista anumite alimente si nutrienti care pot reduce densitatea oaselor, marindu-ti astfel riscul de osteoporoza?
Pe baza studiilor stiintifice realizate, everydayhealth.com a realizat o lista a alimentelor care intra in contradictie cu calciul, ducand la pierderea densitatii osoase.
Prea multe proteine
Ai nevoie de proteine pentru a-ti mentine oasele puternice, insa in exces acestea produc sulfati care macereaza calciul din oase. Acest fenomen are loc mai ales in prezenta proteinelor de origine animala si mai putin in cazul celor vegetale.
In cadrul unui studiu realizat la Harvard pe 116.686 de femei monitorizate timp de 10 ani, cercetatorii au observat ca voluntarele care consumau carne rosie de 5 ori pe saptamana sau mai mult erau mai predispuse la fracturi fata de cele care consumau acelasi tip de carne doar o data pe saptamana.
Bauturi ce contin cafeina
In cadrul unui studiu recent realizat pe 31.527 de suedeze cu varste cuprinse intre 40 si 76 de ani s-a observat ca femeile care consumau 330 de miligrame de cafeina sau mai mult zilnic - echivalentul a patru cescute de cafea - prezentau un risc pronuntat de fracturi. Riscul era cu atat mai mare in cazul femeilor care nu prea aveau parte de calciu din alimentatie.
Nu s-a gasit insa nicio legatura intre ceai si riscul de fracturi, un posibil motiv fiind acela ca ceaiul contine, de regula, jumatate din cantitatea de cafeina care se gaseste in cafea.
In cadrul unei alte cercetari s-a masurat densitatea osoasa din coloana vertebrala si solduri in cazul a 1.413 femei si 1.125 de barbati, pentru a se vedea daca bauturile racoritoare consumate isi pun in vreun fel amprenta.
@N_P