Grecia ar putea fi prima tara care va iesi din zona euro si "exemplul" sau va fi urmat si de alte tari, a caror economie este sub nivelul asteptarilor, este de parere celebrul economist Nouriel Roubini, profesor la Universitatea din New York, unul dintre putinii care a prezis recesiunea inceputa in 2008.
Pentru a reda competitivitatea tarilor din zona euro, este nevoie de o "adevarata depreciere" a monedei unice, mai ales in cazul Spaniei, Portugaliei si Italiei.
Astfel, euro ar urma sa ramana, in continuare, moneda unica pentru mai putine tari, cele care au sisteme fiscale si economice puternice, a spus Nouriel Roubini, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat un program de sprijin financiar de 110 miliarde de euro pentru Grecia, pentru a pune capat crizei financiare si a calma investitorii.
Insa, avand in vedere ca Grecia nu este singura tara cu deficit bugetar major si datorii mari, exista posibilitatea aparitiei unei noi recesiuni in Europa, in timp ce, in celelalte economii avansate, cresterea va fi "anemica", iar economia "supraincalzita" a Chinei isi va incetini ritmul de crestere, a mai spus Roubini.
Grecia a incasat o prima transa de 5,5 miliarde de euro de la FMI
"Provocarea de a reduce deficitul bugetar de la 13 la suta din PIB la 3 la suta, in Grecia, mi se pare o misiune imposibila. Nu as exclude faptul ca, in urmatorii ani, una sau mai multe din aceste tari care au ramas in urma sa fie fortate sa iasa din uniunea monetara", a spus economistul.
Autoritatile elene au promis un program de reducere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro, prin taierea pensiilor si salariilor si cresterea taxelor, in urmatorii trei ani.
Sprijinul financiar de la UE si FMI nu ajuta cat ar trebui
In opinia lui Roubin