La sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României a cotat gramul de aur la 133,53 lei, anunţând un nou maxim istoric. Instabilitatea de pe pieţele valutare şi riscurile din zona euro au determinat investitorii să se orienteze spre plasamente mai sigure, cum este aurul.
Pierderi de 12 milioane de euro pentru Gabriel Resources în T1
Banca Naţională a României a anunţat pentru astăzi un curs al aurului de 133,5349 lei/gram, un nou maxim istoric, în creştere cu 1,5 lei faţă de cotaţia precedentă şi cu 28,3 lei faţă de nivelul de la începutul anului. Pe pieţele internaţionale, metalul preţios a fost cotat la aproape 1.250 de dolari pe uncie (aproximativ 28 de grame), potrivit Reuters.
„Aurul a beneficiat de cererea ridicată pentru plasamente sigure, pe fondul problemelor fiscale din zona euro şi al renunţării la euro ca monedă de rezervă. Ne aşteptăm ca fundamentele pentru creşterea aurului să se tempereze odată cu îmbunătăţirea situaţei din Grecia, însă orice agravare a situaţiei fiscale a statelor din zona euro ar putea determina un nou avans al preţului", a explicat Anne-Laure Tremblay, analist al BNP Paribas.
Variante de investiţii
Pe piaţa autohtonă, românii pot investi în aur în formă fizică, dar şi scriptică. Piraeus Bank vinde din toamna anului trecut aur sub formă de lingouri şi monede. Aici, clientul poate opta pentru livrarea fizică a aurului, pentru tezaurizare, cu posibilitatea răscumpărării, sau pentru creditarea contului cu valoarea aurului achiziţionat.
Banca vindea vineri lingourile cu 150 de lei/gram. BCR a relansat recent clienţilor săi de private banking un produs investiţional ce are ca activ-suport metalul preţios. Certificatele sunt emise în euro, au o maturitate nelimitată şi pot fi oricând răscumpărate. Valoarea unitară a certificatului este de 10% din preţul unciei de aur. @N_P