Desfiintarea scolilor profesionale a impactat activitatea companiilor, acestea avand un deficit de personal calificat, spune Serban Marian, director de productie in cadrul Arctic Romania.
Prezenta pe piata locala a electrocasnicelor de 40 de ani, compania Arctic detine o unitate de productie in Gaesti, judetul Dambovita. Din cei 2.200 de angajati din fabrica 55% sunt femei, restul de 45% reprezentand barbati. Media de varsta a angajatilor fabricii Arctic este de 38 de ani.
“Vin foarte putini barbati sa lucreze in fabrica. Poate si datorita faptului ca femeile sunt mai meticuloase. Insa sesizam si o alta problema – avem o situatie dificila din cauza desfiintarii scolilor profesionale. Romania duce lipsa de oameni calificati, este trist sa vezi ca meseria de baza este cea de paznic de noapte”, afirma Serban Marian, director de productie, care lucreaza in unitatea de la Gaesti de 14 ani.
In Gaesti exista 3 licee, insa niciunul nu detine o sectie tehnica. Potrivit lui Marian, o persoana angajata astazi, de exemplu, va fi apta de munca abia dupa o luna. In plus, pentru a avea un technician calificat sunt necesari doi ani de pregatire profesionala.
Arctic a adoptat in anul 2004 un sistem de management al productiei - Total Productive Maintenance (TPM) - creat de Japan Institute Plant Maintenance, al carui concept este "zero pierderi". In prezent, compania este singura din Romania care aplica acest sistem.
“Acest sistem se bazeaza pe premierea operatorilor. In 2009 am premiat 350 de operatori cu diferite premii – calculatoare, excursii, produse electrocasnice. De asemenea, pentru a motiva angajatii am implementat un sistem de sugestii in privinta desfasurarii optime a operatiunilor, cele mai bune astfel de sugestii fiind premiate cu bonuri de masa in valoare de 2 mil. lei”, explica Serban Marian.
40 de ani de Arctic
In prezent lide