Minerii din Valea Jiului au descoperit avantajele preparării de produse culinare tradiţionale. În promovarea lor, producătorii mizează pe rădăcinile dacice ale reţetelor.
După ce s-au convins că etichetele „bio", „ţărănesc" sau „de casă" sunt tot mai căutate şi la modă, producătorii din Valea Jiului au început să-şi omologheze produsele, multe dintre ele fabricate după reţete tradiţionale. În acest fel, şansele acestora de intra pe o piaţă în continuă expansiune cresc şi ele de la sine. Salamul, cârnaţii, pâinea sau brânza fabricate de ei nu conţin E-uri, iar unele dintre produse i-au cucerit deja pe străini. Spre exemplu, „brânza de oaie Burebista", un produs ecologic 100%, a luat premiul I la un târg de produse tradiţionale din Ungaria. Este fabricată la Lupeni, de către Emil Părău. „Omologarea produselor este singura posibilitate de a le pune în valoare şi de a le comercializa chiar şi la export. Nu este greu să le omologhez, dar trebuie respectate nişte reguli de igienă, este nevoie de avizul sanitar-veterinar. Pot să vă spun că produsul nostru este nu numai tradiţional, ci si ecologic", explică producătorul. Acesta susţine că şi cheagul folosit la prepararea brânzei este 100% natural. „I-am pus numele Burebista, pentru că se păstrează reţeta dacilor", a mai declarat localnicul întreprinzător. Tot el a mai brevetat „sloiul montana", preparat din grăsime şi carne de oaie. Este o mâncare specifică crescătorilor de oi, pe care unii o aseamănă cu răciturile, dar nu folosim porc, ci carne de oaie. Emil Părău nu este însă singurul producător din Valea Jiului care şi-a omologat produsele.
Viceprimarul din Vulcan, altă localitate din Valea Jiului, Angela Stoica, a certificat plăcinta cu cartofi din Dealul Babii, zona de unde aceasta provine. Potrivit viceprimarului din Vulcan, primii care au folosit reţeta de fabricare a acestui produs ar fi fost dacii. Primar