Deficitul de atenţie la copii, cunoscut şi sub denumirea de ADHD poate fi determinat şi de pesticidele folosite în mod obişnuit ca îngrăşăminte în culturile de legume şi fructe, scriu specialiştii americani în cadrul unui studiu citat de AFP. Sursa: Northfoto
Copiii sunt mai expuşi la efectele nocive ale pesticidelor întrucât sunt în creştere şi consumă mai multe legume şi fructe, pentru a căror creştere se folosesc, de cele de mai multe ori, pesticide. "De asemenea, dacă facem o simplă comparaţie între masa corporală a unui copil şi masa corporală a unui adult, înţelegem de ce acţiunea pesticidelor este mai pregnantă în cazul copiilor", spun cercetătorii.
"Ajunse în organism, pesticidele se descompun în compuşi detectabili în urină. Aproape la toate analizele făcute în acest sens au fost descoperite urme ale pesticidelor", adaugă realizatorii studiului care a avut ca subiecţi 1.139 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, participanţi, în perioada 2000-2004 la un program guvernamental pentru observarea stării de sănătate.
Agenţia Pentru Protecţia Mediului din Statele Unite a limitat cantitatea de astfel de compuşi permisă în alimente, însă cercetarea recentă a demonstrat că şi un nivel foarte redus de pesticide, în cantităţi greu detectabile, poate afecta creierul. Aproximativ 40 de organofosfaţi sunt omologaţi de Agenţia Federală pentru Protecţia Mediului din SUA şi aproximativ 33.000 de tone de pesticide au fost răspândite în 2001 în această ţară, potrivit cifrelor citate în studiu.
Potrivit statisticilor deţinute de Centrul American pentru Control şi Prevenţie a Bolilor, 3 până la 7% dintre şcolari pot suferi de ADHD, iar boala poate fi moştenită genetic.
Boala fără astâmpăr
Potrivit Wikipedia, ADHD (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) înseamnă Deficit de Atenţie / Tulburarek Hiperkinetică şi