Preferată deopotrivă de copii şi de adulţi, îngheţata este desertul răcoritor ideal pentru zilele călduroase. La gustul bun se adaugă faptul că înlătură stresul, energizează şi oferă o stare de bine. ALEGE-O PE CEA TRADIŢIONALĂ!
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, recomandă îngheţata tradiţională. Aceasta este un produs lactat pentru că se obţine din lapte, frişcă şi ouă. Vestea bună este că această îngheţată poate fi preparată cu uşurinţă chiar şi acasă.
Din păcate, sortimentele de îngheţată s-au diversificat. "Spun din păcate pentru că îngheţata din comerţ conţine coloranţi, emulgatori, E-uri", adaugă specialistul nostru.
Îngheţata tradiţională, deşi bogată caloric, este mai sănătoasă, dar şi mai săţioasă. Cea din comerţ nu are valoarea nutritivă a celei tradiţionale.
Ingredientele îngheţatei tradiţionale acţionează asupra centrilor plăcerii din creier. Pentru că frişca şi laptele conţin triptofan, substanţă ce acţionează ca un calmant natural. Triptofanul asigură confortul psihic, participând la producerea în creier a serotoninei. Totodată, triptofanul contribuie la prelucrarea vitaminei B3, necesară bunei funcţionări a sistemului nervos şi înlăturării stresului.
INAMIC PENTRU SILUETĂ
Este impropriu să vorbeşti despre o doză recomandată. După cum spune specialistul Jurnalului de sănătate, este indicat ca îngheţata să facă parte dintr-o alimentaţie echilibrată, dar nicidecum consumată zilnic. Pentru că are un conţinut ridicat de proteine şi grăsimi, îngheţata are o densitate calorică mare. Astfel, 100 g de îngheţată conţin 260 de calorii. Deşi pe ambalajele unor sortimente de îngheţată apar precizări ca "fără grăsimi", "fără zahăr", nu înseamnă că au puţine calorii.
De asemenea, persoanele care urmează o cură de slăbire trebuie să fie atente la