Acestea pot folosi în tratarea bolilor de sânge, cum sunt leucemiile sau anemiile, dar pe viitor ele ar putea reface muşchiul inimii.
Ana Sava, Felicia Munteanu şi Miruna Mihăilescu sunt trei tinere mămici care au apelat la serviciile unor bănci de celule stem, în ideea de a-şi apăra copiii de boli grave care i-ar putea afecta în viitor. Doar Ana şi Miruna au reuşit. În cazul Feliciei, celulele recoltate din cordonul ombilical s-au contaminat cu o bacterie, iar medicii nu le-au mai putut depune în banca de ţesuturi.
Deocamdată celulele stem pot folosi în tratarea bolilor de sânge, cum sunt leucemiile sau anemiile severe. Însă, dacă terapiile genetice vor evolua, în următorii cinci-zece ani, aria lor de folosire s-ar putea extinde. „Aceste celule ar putea reface muşchiul inimii distrus de un infarct", exemplifică cercetătorul Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
În Spania recoltarea este obligatorie
În maternităţile din România numărul femeilor care doresc să treacă prin această procedură s-a triplat, comparativ cu 2008. În Spania recoltarea de celule stem a devenit deja obligatorie în toate maternităţile, iar procedura se face gratuit tuturor femeilor care nasc. „Am fost foarte supărată că nu am putut să beneficiez de acest serviciu, dar în final am înţeles că astfel de contaminări pot avea loc şi m-am împăcat cu ideea. Au mai crescut copii şi fără celule stem!", spune tânăra mămică. Ea speră ca micuţa ei, Camelia, să fie sănătoasă până la 100 de ani. În cazul Anei şi al Mirunei recoltarea de celule stem a decurs fără probleme în maternităţile în care ele au născut. „Totul a fost în regulă, iar analizele de laborator au dovedit că celulele sunt bune şi utilizabile. Suma de aproape 4.000 de lei, care mi s-a cerut pentru această procedură, mi s-a părut mică în comparaţie cu speranţa de vindecar