Locurile, oricum minunate din Provence, in sud-estul Frantei, capata, la propriu, o culoare cu totul speciala in iunie si iulie, datorita imenselor plantatii de lavanda, iar intreaga regiune devine o imensa campie violet.
Lavanda sau levantica este inseparabil legata de Provence. Este sufletul regiunii, unde campurile cultivate cu lavanda se intind de la Alpi pana spre Haute Provence si pana spre Vaucluse, adica, practic, in tot Provence-ul.
Culturile de lavanda inseamna, in cifre, o suprafata de 20.000 de hectare dedicata exclusiv acestei plante, 2.000 de producatori individuali si peste 25.000 de angajati. La aceasta se adauga 120 de distilerii pentru uleiul de lavanda, dintre care 30 sunt puncte de maxim interes turistic, fiind deschise permanent, in timpul sezonului, pentru vizitatori.
Denumirea de lavanda vine de la latinescul "lavare", care inseamna a purifica, a curata, lavanda si uleiul de lavanda avand acesta proprietate pe langa multe alte beneficii pentru sanatate.
Lavanda a fost adusa in Provence de romani, acum 2.000 de ani, planta crescand in mod spontan, in regiune, pe intinse suprafete ca urmare a conditiilor meteo-climatice favorabile.
In Evul Mediu, lavanda a inceput sa fie folosita de localnici, iar la finele secolului XIX a inceput cultivarea acesteia pe colinele din Provence. A fost debutul unei adevarate industrii.
Azi se poate spune, fara a gresi, ca lavanda este o aroma frantuzeasca. Cutivarea intensa a lavandei a adus doar beneficii regiunii, fiind o adevarata resursa naturala. In anii 1900 localnicii au inceput sa-si construiasca primele distilerii, astfel ca azi, regiunea Provence produce peste 170 de tone de ulei esential de lavanda, in fiecare an.
Levantica si uleiul de lavanda au devenit adevarat