Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului lansează Conferinţele „Monica Lovinescu”, o serie de întâlniri săptămânale care omagiază tribuna antitotalitarismului democratic-civic.
Considerând comunismul un proiect total, care nu admite excepţii şi derogări, care colonizează fiecare domeniu al cotidianului, spaţiul public şi spaţiul privat deopotrivă, spaţiul ideilor şi, prin el, pe cel al imaginarului colectiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează, începând din 2 iunie, o serie de dezbateri săptămânale menite să cartografieze specificul societăţii comuniste din România pentru o mai bună înţelegere a trecutului şi, prin aceasta, pentru o mai bună gestionare a prezentului.
Un prim demers este analiza felului în care s-a reflectat ideologia comunistă în diverse segmente ale concretului, de la arhitectură, urbanism, arte plastice, cinematografie, literatură, filosofie, sociologie sau regimul concentraţionar, până la călătorii, exil sau politica minorităţilor.
Proiectul, derulat sub numele Conferinţele „Monica Lovinescu”, omagiază tribuna antitotalitarismului democratic-civic pe care au simbolizat-o, vreme de decenii, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.
Conferinţele, susţinute de personalităţi ale lumii academice româneşti şi de tineri cercetători din domenii aplicate studiului comunismului, îşi propun să asigure un cadru de dezbatere a conceptelor care definesc cultura şi civilizaţia în perioada comunistă şi vor fi organizate săptămânal, câteva luni pe an, la noul sediu IICCMER din strada Alecu Russo, nr. 13-19, apartament nr. 11, etaj 6, Bucureşti.
„Proiectul Conferinţele „Monica Lovinescu” intenţionează să deschidă, pentru un public larg, o perspectivă asupra istoriei recente a României, având ca numitor comun perioada comunistă, care şi-a pus amp