Aşa cum avem o cântăreaţă Andra, avem un poet Gore. In stilul interpreţilor de muzică pentru publicul larg, Gore foloseşte prenumele in loc nume, considerând că este - sau că va deveni - o vedetă.
Din nefericire, nu este şi nici nu are mari şanse să devină. Cartea sa de versuri, intitulată tenebros "Contemporani cu Apocalipsa", plină de imagini terifiante ale sfârşitului lumii şi ale Judecăţii de Apoi, te face mai degrabă să râzi decât să te ingrozeşti.
"Sorbit de stârvuri/ lacrimi şi cuvinte,/ mi-e sufletul o cloacă/ ticsită de morminte// mi-s ochii verzi/ de smocuri moi de muşchi,/ crescuţi pe marginea de pleoapă;/ oglinda apei din băltoacă".
De un comic involuntar sunt in mod special momentele in care Gore se incruntă, ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ, şi ii admonestează pe oameni:
"Dumnezeu se apleacă/ chiar şi asupra unui vierme,/ de-altminteri asupra ta, boule".
Versurile alunecă frecvent in trivialitate. Autorul işi imaginează, de exemplu, că trupul său este locuit de zei şi că zeul din unghii ii scarpină pe zeii din celelalte zone ale corpului:
"In mine zeii s-au delimitat clar:/ fiecare cu rostul lui// deşi este un zeu marginal,/ cel care sălăşluieşte in unghii/ este cel mai aproape/ de toţi ceilalţi, şi/ impreună cu zeităţile degetelor/ palmelor, braţelor,/ mi-i zgândere adesea pe ăilalţi zei/ cu câte-un... scărpinat".
Să fii vedetă a poeziei româneşti, vedeta Gore, şi să scrii despre cum te scarpini cu ajutorul zeilor - iată o dovadă in plus că suntem contemporani cu Apocalipsa.
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară". Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămâne alex2108145@yahoo.com
ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Au